Mišljenja stručnjaka

Hiperpigmentacije

Hiperpigmentacije

Boju kože određuje nekoliko elemenata, od kojih je najvažniji melanin (specifični pigment kože) i hemoglobin (krvni pigment).

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

MELANIN, SPECIFIČNI PIGMENT KOŽE

Količina i distribucija melanina u najpovršnijim slojevima kože određuju koliko će koža biti svetla ili tamna. „Prirodni“ stepen pigmentacije određen je genetski, sa dodatnim faktorima kao što je tamnjenje (hiperpigmentacija uzrokovana izloženošću suncu) i poremećaji pigmentacije (prevelika količina – hiperpigmentacija; premala količina – hipopigmentacija). Prema raširenosti, poremećaji pigmentacije uopšteno se klasifikuju kao difuzni ili lokalizovani.

PREVELIKA KOLIČINA PIGMENTA

Termin „hiperpigmentacija“ koristi se za različite probleme pigmentacije. Hiperpigmentaciju kože može uzrokovati preterana količina melanina u površinskim slojevima kože. Ali, abnormalna distribucija melanina uzrokuje ono što je poznato kao „pigmentacijske fleke".

Hiperpigmentacije su čest razlog za posetu dermatologu, posebno u slučaju izloženih delova tela (lice). Pre bilo kakvog lečenja, vrlo je važno odrediti tačan uzrok pigmentacijskih fleka. Melazma i lentigo su dva najčešća oblika hiperpigmentacija.
 
 
MELAZMA: IZRAZITO UPADLJIV PIGMENTACIJSKI POREMEĆAJ
                       

Melazma, poznata i pod nazivom „trudnička maska“, oblik je hipermelanoze koja se obično javlja simetrično na područjima tela koja su stalno izložena suncu (posebno na licu, ali i na rukama i vratu). Štaviše, izlaganje suncu glavni je uzrok pogoršanja situacije. Pojava melazme direktno je povezana sa hormonskim promenama koje nastaju prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva ili u toku trudnoće, ali uticaj imaju i određene genetske predispozicije. Takođ, češće obolevaju osobe sa tamnijom kožom (fototip IV ili veći) nego osobe sa svetlijim fototipom.
 
LENTIGO: ZNAK STARENJA KOŽE, ALI UGLAVNOM ZNAK IZLAGANJA SUNCU
     
Svi smo primetili male tamne fleke na licu, vratu i rukama starijih ljudi. Te „staračke pege“, takođe poznate kao lentigo ili sunčani lentigo, direktan su rezultat izlaganja suncu i jedan od prvih znakova kožnog (foto)starenja. Prve se promene obično javljaju u četrdesetim godinama starosti, češće kod ljudi svetle puti. Ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje, ali ih treba nadzirati i štititi od izlaganja suncu da bismo sprečili transformaciju u kancerogene lezije. 

Hiperpigmentacije, koje su se nekada smatrale neizbežnom posledicom starenja, mogu se posvetliti korišćenjem različitih dermatoloških tehnika. Terapeutski zahtevi su veliki jer se te pege ne uklapaju u uobičajeni ideal lepote koji naglašava ujednačenost boje kože.

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.