Mišljenja stručnjaka

Starenje kože

Starenje kože

Primećujete prve bore, koža više nije toliko glatka, ten postaje manje blistav? Svi ti znakovi Vas upozoravaju da vreme prolazi...

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

SA GODINAMA KOŽA SE MENJA...

Iz dana u dana vreme ostavlja tragove na našoj koži.
Kako godine prolaze promene koje vidimo na našoj koži ponekad nas ne čine srećnim. Mnogo je faktora koji su odgovorni za te promene, od načina života do genetskog nasleđa.

Kako dolazi do promena? Šta primećujemo?
Posle 30-te godine koža postaje tanja, slabija, gubi sjaj. Ten postaje manje blistav. Pojavljuju se fine linije i borice u području oko očiju i usana. Posle 40-te godine bore se produbljuju, gubi se elastičnost i čvrstoća kože, konture lica i vrata postaju manje jasne.

Šta se događa?
Naša koža posustaje... Smanjuje se proizvodnja kolegen, elastina i hijaluronske kiseline što za posledicu ima povećanje suvoće kože. Hronološko starenje zahvata sve organe, pa i kožu, ali koža je izložena i spoljašnjim faktorima koji dodatno ubrzavaju starenje (UV zraci, zgađena okolina, pušenje).

Najčešće zahvaćeni delovi tela su lice, vrat, ruke i podlaktice zbog svoje specifične stalne izloženosti spoljašnjim uticajima. Zbog toga je prevencija obavezna jer starenje ne možemo sprečiti, ali ga možemo ublažiti. Najviše možemo učiniti ako sprečimo uticaj UV zraka na kožu. Oprez je potreban od malih nogu, ali nikada nije kasno i zaštita od sunca uvek će dobro doći. Fotoprotekcija znači pružiti organizmu zaštitu od sunčevih zraka: ne provodite previše vremena na suncu, zaštitite telo odećom, nosite naočare sa UV zaštitom i koristite proizvode za zaštitu od sunca.

Za one koji žele znati više...
TIPOVI STARENJA KOŽE

1. UNUTRAŠNJE STARENJE
To je prirodan, genetski programiran proces, koji je posledica postepene degeneracije tkiva, određene genetskom strukturom osobe. Ovaj „biološki sat“ ne otkucava kod svih istim ritmom.

2. SPOLJAŠNJE STARENJE
Uzrokovano je faktorima sredine, kao što je izlaganje suncu, zagađenje, stres, pušenje...
 
Glavni faktori su:
- Sunce i njegovi UV zraci: foto-starenje je prerano starenje kože uzrokovano ponavljanim izlaganjem ultraljubičastim zracima sunca ili iz veštačkih izvora, uzrokujući stalne posledice koje su istovremeno i  površinske i duboke.
- Okolina: zagađivači iz atmosfere slabe zaštitni hidrolipidni sloj kože i stvaraju slobodne radikale sa velikom oksidacijskom snagom, što doprinosi ubrzanom starenju kože. Štetni efekti onečišćivača vidljivi su u toku kratkog vremenskog  perioda, ali i dugoročno, sa kumulativnim učincima agresije od strane zagađivača koja je niskog intenziteta, ali stalno prisutna.
- Stil života: pušenje, stres, preterano uživanje u alkoholu, neuravnotežena ishrana... Nezdrav stil života može uzrokovati gubljenje vitalnosti i sjaja kože. Jedna od posljedica je i naboranost kože zbog stresa ili umora, što uzrokuje napetost mišića i prema tome pojavu crta i bora. Zbog preteranog rada i nedovoljne ishrane ćelije troše rezerve uskladištene u dubljim slojevima kože. U tom slučaju, koži nedostaju osnovni elementi: vitamini, elementi u tragovima, esencijalne masne kiseline...

ZNAKOVI STARENJA KOŽE

Znakovi starosti menjaju se u toku života. Prvi znakovi starenja kože su pojava plitkih bora i finih linija, nedostatak sjaja kože i gubitak elastičnosti. Ovi znakovi su povezani sa usporavanjem metabolizma ćelija kože  i stalnim napadima slobodnih radikala: oksidacijskih agensa koji su, između ostalog, aktivirani zbog izlaganja UV zracima. Zatim, sledi promena u kojoj bore stvaraju dublje brazde, a koža gubi čvrstoću. Ovi znakovi starenja su, u osnovi, povezani sa nestankom kolagenih vlakana i nedostatkom hijaluronske kiseline, dakle osnovnih gradivnih sastojaka u koži. Na kraju, zrela koža gubi gustinu i vitalnost. Sa vremenom, sve se više usporava i smanjuje sinteza hijaluronske kiseline i kolagena. Struktura kože postaje krhka, ona gubi gustoću i postaje mlitava. Smanjuje se i  sinteza kožnih lipida pa koža postaje izrazito suva.

PREVENCIJA JE KLJUČNA ZA ANTI-AGE TRETMAN

Možda ne možemo usporiti vreme ili sprečiti stresne događaje u životu, ali bez obzira na to, možemo delovati na fotoindukovano starenje kože, podstaknuto izlaganjem kože ultraljubičastim zrcima, koje je sa gotovo 90% uzročnik starenja kože. U stvari, trebali bismo izbegavati preterano izlaganje suncu od rođenja. Ali, nikada nije prekasno.
Sprečiti foto-starenje možemo tako što ćemo se na različite načine štititi od sunca. Neophodno je izbegavati izlaganje izuzetno jakom suncu, nositi odgovarajuću odeću, šešir i naočare za sunce, koristiti proizvode za zaštitu od sunca sa visokim i vrlo visokim zaštitnim faktorom. I ne zaboravite, deca mlađa od 3 godine ne smeju NIKADA biti direktno izložena suncu.
 

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.