Les carnets d'experts

Zaštita od sunca
Zaštita od sunca

SUNCE: PRIJATELJ ILI NEPRIJATELJ?
Sunce je nama najbliža zvezda. Ono je izvor života neophodan za razvoj biljaka, životinja i ljudi, ali njegovo zračenje može biti i štetno, posebno za kožu. Zbog toga je od izuzetne važnosti koristiti sredstva za zaštitu od sunca.

UVA I UVB ZRACIUVA zraci prodiru duboko u kožu i uzrokuju oštećenje njenih elastičnih vlakana. Odgovorni su za svetlošću izazvano starenje kože, tj. preuranjeno starenje kože. Učestvuju i u procesu nastanka nekih vrsta zloćudnih promena na koži.
UVB zraci, kratkoročno gledano, odgovorni su za opekotine, a dugoročno gledano, za preuranjeno starenje kože i nastanak nekih vrsta raka kože. Delovanjem na slabljenje imunskog sistema podstiču izbijanje herpesa.


Odgovor kože
Koža reaguje na sunce na više načina. Posledice mogu biti kratkoročne i dugoročne. Preterano izlaganje suncu i nedovoljna fotozaštita može izazvati različita obolenja.

Kratkoročne posledice:


- Tamnjenje je prirodna odbrambena reakcija kože koja stvara melanin (tamni pigment) da bi se zaštitila od ultraljubičastih zraka koje emituje sunce. Preterana preplanulost svedoči prvenstveno o tome da je koža bila preterano izlagana UV zračenju.- Opekotine od sunca nastaju kao posledica preteranog izlaganja UVB zracima. Opekotine od sunca prvog stepena sastoje se samo od crvenila, jasno ograničenog na područja koja su bila izložena. Kod opekotina drugog stepena, dolazi do stvaranja mehurića. Mučnina, glavobolja, groznica i dehidriranost mogu upotpuniti sliku.Dugoročne posledice:- Fotodermatoze: Često takve promene zovemo alergije na sunce. Karakteristična je ospa koji zahvata podlaktice i dekolte i izaziva vrlo neprijatan svrab.
- Sunčane pege: Radi se o tamnim flekama koje se pojavljuju na suncu izloženim delovima tela (lice i ruke).

- Prerano starenje kože: Uočava se na licu, vratu, potiljku, kao i na nadlanicama i podlakticama.
- Rizik od nastanka zloćudnih promena na koži: Dokazano je da ako se štitimo od UV zraka od detinjstva i u toku celog života, opasnost od zloćudnih promena na koži svodi se na najmanju moguću meru. Redovno pratite izgled i pojavu mladeža na svom telu i svaku promenu prijavite svom lekaru. 

Redovno pratite izgled i pojavljivanje mladeža na svom telu i svaku promenu prijavite svom lekaru.

[[{"fid":"2993","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":149,"width":151,"style":"width: 103px; height: 101px; float: left;","class":"media-element file-default"}}]]


 


.

Pošaljite putem email-a
  • Prersonalizovani saveti za negu kože
  • Specijalne ponude i takmičenja
  • Recenzije Vaših omiljenih proizvoda

Svaka koža ima drugačije potrebe,
pronađite svoju idealnu Eau Thermale Avène rutinu.

Start now
  • Preporuke proizvoda za rešavanje problema Vaše kože
  • Pristup Vašim omiljenim proizvodima i recenzijama
  • Arhiva kupljenih proizvoda za nagradu Vašoj lojalnosti
Postanite član

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog