Hide search Product line/need search
Nega kože posle sunčanja

Nega kože posle sunčanja

Posle izlaganja suncu Vaša koža je dehidrirana, gruba i bez sjaja. Otkrijte proizvod koji će Vašoj koži vratiti vlagu i osećaj prijatnosti.

Stručno mišljenje

Pitanja / Odgovori
 • SPF je akronim je za engleski termin Sun Protection Factor ili faktor za zaštitu od sunca i odnosi se samo na UVB zračenje. Reč je o vremenu koje možete provesti izloženi sunčevim zracima bez straha od opekotina. Na primer, ako bez zaštite Vaša koža pocrveni (izgori) već za 10 minuta, krema za sunčanje sa SPF faktorom 20 omugućiće Vam zaštitu pri sunčanju 200 minuta (SPF 20 x 10 minuta = 200 minuta, 3 sata i 20 minuta). Oznaka SPF odnosi se samo na zaštitu od UVB zraka, pa ako na proizvodu nema dodatne oznake za UVA zrake, znajte da verovatno štiti i od UVA zraka, međutim u manjem odnosu ili jednostavno taj nivo nije izračunat.
  Kvalitetan i siguran proizvod za zaštitu od sunca mora imati ujednačenu UVA i UVB zaštitu od sunca.

 • Glavnu ulogu u nastanku kožnih oštećenja imaju UVA i UVB zraci. UVA (dugotalasni) zraci izazivaju tamnjenje kože bez opekotina. Prodiru dublje u kožu i odgovorni su za njeno ubrzano starenje. Treba znati da prolaze čak i kroz prozorsko staklo, oblake ili vodu dubine 0,5 m, a prisutni su i u solarijumima. UVB zraci izazivaju opekotine na koži, ubrzavaju starenje, a smatraju se odgovornima i za nastanak malignih tumora kože. Kliničko iskustvo pokazalo je da imaju nepovoljnije dejstvo na kožu od UVA zraka zbog veće energije. UVC zraci ne dopiru do površine zemlje pa nisu opasni po zdravlje. Upravo radi preventive i bolje informiranosti o štetnosti UV zraka, uveden je pojam UV indeks kao mera količine UV zraka koja odgovara njihovom delovanju na kožu, a izražava se brojčano od 1 do 10. Što je UV indeks veći, savetuje se što kraći boravak na otvorenom.
  Ipak, uz poštovanje saveta za boravak na suncu i pravilan izbor proizvoda i nivoa zaštite, koji odgovaraju upravo Vašem tipu i zdravstvenom stanju kože, kao i situaciji u kojoj se nalazite, moguć je kvalitetan i zdrav boravak na suncu, kako biste od njega dobili najviše što možete.
  Postoje proizvodi koji omogućavaju pravilnu zaštitu, uz postizanje preplanulog tena.

 • Ne. Vi ste zaštićeni od štetnih efekata UVA i UVB zraka, ali proces tamnjenja nije onemogućen. Upotrebom proizvoda za zaštitu od sunca nakon nekoliko dana izlaganja suncu, dobićete lep, preplanuo ten bez izlaganja svoje kože opasnostima od negativnog uticaja UV zraka.

 • Oblaci zaustavljaju samo mali deo sunčevih zraka. Oni mogu propustiti i do 95% UV zraka! Ispod kišobrana ili suncobrana pod uticajem ste otprilike 50% sunčevih zraka. Svetlost i UV zraci mogu dopreti do kože indirektno zbog refleksije od različitih površina, npr. od površine mora 20% a od površine peska 15-25%. Zato, budite oprezni!

 • Ne, nemojte nikada zaboraviti da preplanuo ten nije zaštita od opekotina. Osim toga, preplanulost ne štiti od dugoročnog negativnog delovanja UV zraka.

 • Herpes virus ostaje latentan u našim nervima. Pod uticajem npr. stresa, emocija, za vreme menstrualnog ciklusa ili izloženosti suncu, ponovo se aktivira. Da biste izbegli pojavu herpesa na usnama, zaštitite ih proizvodom koji ima vrlo visok zaštitni faktor.

 • 1. Najbolja zaštita je odeća. Za sve, posebno za decu: majica, kapa, naočare za sunce (NF standard).
  2. Decu do 3. godine ne bi trebalo izlagati suncu.
  3. Mala deca bi trebala biti dobro zaštićena.
  4. Opekotine od sunca su uvek opasne, posebno za decu.
  5. Izbegavajte izlaganje suncu između 11 i 16 sati.
  6. Izlaganje suncu mora biti postepeno.
  7. Pesak, sneg ili voda mogu reflektovati više od polovine sunčevih zraka na Vašu kožu. Oblaci ne pružaju zaštitu od sunca.
  8. Proizvod za zaštitu od sunca treba naneti svaka 2 sata i posle plivanja, bez obzira na visinu naznačenu na prouzvodu za zaštitni faktor.
  9. Izaberite proizvod za zaštitu od sunca prema Vašem tipu kože.
  10. Upotreba proizvoda za zaštitu od sunca ne znači da se možete duže izlagati suncu.
  11. Na visokoj nadmorskoj visini i u tropskim područjima potrebno je koristiti vrlo visok zaštitni faktor.
  12. Pijte redovno vodu, pazite na najmlađe i ne zaboravite na starije.

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.