Posvećenost očuvanju ekosistema i resursa impluvijuma Avène-les-Bains
Za prirodu

Za prirodu

Posvećenost očuvanju ekosistema i resursa impluvijuma Avène-les-Bains

U središtu regionalnog parka prirode Haut-Languedoc, na jugu Francuske, u netaknutom prirodnom okruženju izvire ovaj dar prirode, Avène termalna izvorska voda. Dugujemo sebi da razumemo ovu izuzetnu vodu. Takođe moramo da očuvamo njenu postojanost i čistoću, kako bi nastavila da bezbedno neguje osetljivu kožu i radi brige o životnoj sredini.

av_instit-biodiversity-hdrvb 1202x460

 

Rođenje i život Avène termalne izvorske vode

Avène termalna izvorska voda izvire na raskršću mediteranske, planinske i kontinentalne klime, u Oksitaniji, u regionalnom parku prirode Haut-Languedoc. Bogatstvo biodiverziteta i neznatna ljudska aktivnost stvaraju bezbedno okruženje. Od impluvijuma, prirodnog područja za prikupljanje kišnice, kreće spontani i blagotvoran proces: odatle počinje putovanje Avène termalne izvorske vode, koja više od 50 godina teče u dubinamadolomita, i najzad izbija iz zemlje na izvoru Sent Odil, bogata korisnim sastojcima i uz konstantnu temperaturu, sastav i protok. 

AV_instit-biodiversity-impluvium-hd 1202x460

 

Očuvanje impluvijuma Avène-les-Bains

Impluvijum Avène-les-Bains se prostire na 27 km². Tu kišnica započinje svoje dugo putovanje i puni rezervoar Avène termalne izvorske vode. Impluvijum Avène-les-Bains odlikuje velika biološka raznovrsnost, a 76% površine prekriveno je šumom. Pored mera koje preduzimamo u cilju očuvanja termalnog parka, sarađujemo i sa lokalnim akterima kako bismo zajedničkim snagama definisali plan održivog upravljanja ovim izuzetnim područjem.

av_instit-water-research-center-hdrvb

 

Centar za istraživanje vode 

Centar za istraživanje vode je zadužen za nadzor i kontrolu kvaliteta Avène termalne izvorske vode, produbljuje znanja o njenom poreklu i obezbeđuje zaštitu njenog impluvijuma. Avène hidroterapijski centar jedini je u Francuskoj koji uživa benefite stručnosti Centra za istraživanje vode. Centar u proseku sprovodi 40.000 provera godišnje radi garancije kvaliteta ove termalne vode. Akreditovan je od strane Francuskog komiteta za akreditaciju (COFRAC) u skladu sa standardom ISO/IEC 17025 za izvršavanje fizičko-hemijskih i mikrobioloških analiza i uzorkovanja. Laboratorija za istraživanje vode takođe sarađuje sa lokalnim akterima u sprovođenju studija i istraživanja na ovom području i učestvuje u aktivnostima koje imaju za cilj da podrže održivo upravljanje resursima. Organizovanjem aktivnosti usmerenih na podizanje svesti, Centar za istraživanje vode takođe informiše širu javnost o značaju vode, kao i o Avène termalnoj izvorskoj vodi.

 

 

U središtu impluvijuma Avène-les-Bains

av_instit-hydrotherapy-center-avene2-hdrvb-square 473x473

Već više od 30 godina, u termalnom centru, dajemo pozitivan doprinos u suočavanju sa izazovima održivog razvoja u cilju očuvanja ekosistema i resursa impluvijuma Avène-les-Bains. Takođe se možemo pohvaliti proizvodnim pogonom sertifikovanim prema standardu ISO 14001, termalnim parkom prirode sa statusom utočišta dodeljenim od strane Udruženja za zaštitu ptica (Ligue de Protection des Oiseaux – LPO) i održivim upravljanjem vodama i šumama. Sprovodimo mere da naš ekološki otisak svedemo na minimum, učestvujemo u ekonomskom i društvenom životu regiona i unapređujemo nasleđe i biodiverzitet naših lokacija. 
 

Održivo postupanje radi očuvanja Avène termalne izvorske vode 

Oni znaju koliko je važno poštovanje ekosistema, biodiverziteta, tla i donjih slojeva zemljišta za očuvanje ravnoteže Avène termalne izvorske vode. Oni nastoje da budu uključeni u ekološka i socijalna pitanja i da svakodnevno postupaju na održivi način. Pročitajte intervju sa stručnjacima i saznajte šta rade na očuvanju ekosistema i resursa impluvijuma Avène-les-Bains.

Back to top