Mišljenja stručnjaka

Akne

Akne

Akne su glavni razlog zbog kojega adolescenti posećuju lekara. Dermokozmetički proizvodi su osnova svakodnevne higijene i nege za masnu, problematičnu i kožu sklonu nastanku akni. Ukoliko se redovno upotrebljavaju, mogu biti izuzetno korisni.

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

Od masne kože do akni

Masna koža koja se sija... Nekoliko bubuljica... Crne tačkice na nosu, bradi...

Pubertet, kao što dobro znamo, donosi niz promena uzrokovanih radom reproduktivnih žlezda (jajnika kod devojčica i testisa kod dečaka).
Te žlezde proizvode hormone, androgene, koji će 'preplaviti' organizam.
Pojava akni povezuje se sa preosetljivošću kože na te hormone i osetljivošću lojnih žlezda koje pojačano izlučuju masnoću.
Čak 83% devojčica i 95% dečaka ima masnu i problematičnu kožu sklonu nastanku akni.


Razlikujemo nekoliko tipova masne kože:


1. Hiperseboreja
Pojačano izlučivanje loja (sebuma): Koža se sija, a pore postaju proširene. Mogu se pojaviti izolovane, pojedinačne bubuljice i koža postaje problematična.

2. Retencione akne
U normalnim uslovima loj izlazi na površinu kože kroz izvodne kanala lojnih žlezda. Kod pojačanog izlučivanja loja, ćelije u zidovima tih kanala se umnažaju i sprečavaju izlazak loja iz kanala. To se naziva hiperkeratinizacija. Dolazi do proširenja pora i stvara se začepljenje koje se naziva komedon. On može biti otvoren (crni mitiser) ili zatvoren, liči na mali čvorić u boji kože (beli mitiser ili mikrocista).
 
3. Zapaljenske akne
Povećana proizvodnja loja podstiče razmnožavanje bakterija Propionibacterium acnes koje razgrađuju masne sastojke. One izlučuju enzime koji uzrokuju zapaljenje. Pojavljuju se crvene bubuljice koje ponekad u sredini imaju i malu količinu gnoja.

4. Cistične akne
U određenim slučajevima lojne žlezde se mogu toliko proširiti da dolazi do stvaranja cisti. One mogu postati zapaljene i mogu početi da se gnoje, stvarajući tako ružne i ponekada bolne promene na licu, gornjem delu grudi i leđima.


LEČENJE
1. Lečenje zavisi od tipa akni.

Retencione akne: Potrebno je upotrebiti dermatološke lekove za lokalnu primenu na koži u kombinaciji sa dermokozmetičkim proizvodima keratolitičkog dejstva.
Zapaljenske akne: Oralni antibiotici su često potrebni kao dodatak lekovima za lokalnu primenu, zajedno sa dermokozmetičkim proizvodima.
Cistične akne: Ovakva vrsta akni zahteva oralnu terapiju lekom izotretinoinom, koji je vrlo efikasan, ali ima ozbiljne neželjene efekte kao što su isušivanje lica i iritacija kože, usana i očiju (za vreme tretmana ne mogu se nositi kontaktna sočiva). Uz pravilnu primenu rezultati su odlični.


2. Dermokozmetički proizvodi  su proizvodi posebno su formulisani u ovom slučaju za masnu i problematičnu kožu. Pre kupovine posavetujte se sa dermatologom ili farmaceutom!
Ono što Vam treba je nežan proizvod koji štiti kožu, proizvod koji hidrira i hrani kožu koju ponekad i dodatno isušuju lekovi koji se primenjuju u terapiji akni, te “nekomedogen” proizvod koji neće pogodovati nastanku crnih mitisera.

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.