Mišljenja stručnjaka

Crvenilo kože

Crvenilo kože

Povremeno i prolazno crvenilo kože je specifičnost osetljive kože, ali ono se može razviti i u trajno crvenilo.

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

UZROCI SKLONOSTI CRVENILU LICA

U zemljama sa pretežito svetloputim  stanovništvom, procenjuje se da 3-10% odraslih osoba pati od crvenila lica, obolenja zvanog rozacea. Ono se često pogrešno povezuje sa alkoholizmom. Rozacea ima hroničan i nepredvidiv tok. Trajanje je teško prognozirati, jer na pojavu i tok bolesti utiče nekoliko faktora koji se međusobno prepliću. Zbog toga lečenje može trajati relativno kratko, a u određenim slučajevima mesecima i godinama.

1 . Crvenilo: normalno ili patološko?
Crvenilo lica posle 2 sata fizičke aktivnosti je normalno. Nepravilno disanje je takođe očekivano. Ponekad se crvenilo javlja posle začinjenog ručka ili ujutru posle neprospavane noći. Ali, osim ovih svakodnevnih izazova modernog života, kod nekih osoba crvenilo postaje trajno i kao da zahvata lice u flekama. Razlog je splet malih krvnih sudova koji snabdevaju celu površinu kože. Zbog problema u cirkulaciji krvi  ili vaskularne preosetljivosti, u oba slučaja, dolazi do proširenja krvnih sudova i razvoja prvih znakova  rozacee.

2. Progresivno obolenje
Bolest ima 4  stadijuma.

Stadijum 1: Povremeno crvenilo ili “flushing”
Prvi simptomi crvenila uključuju intenzivno širenje površinskih kapilara lica. Ovo crvenilo koje je u početku prolazno, tzv. 'flushing', sa vremenom postaje trajno, a javljaju se telangiektazije (pucanje kapilara) i akne. Prisutnost jednog ili više navedenih znakova, najmanje 3 meseca, smeštenih na centralnom delu lica ukazuje na rozaceu. Simptomi na koje se pacijenti najčešće žale su peckanje ili žarenje, suvoća i otok.

Stadijum 2: Eritematozni oblik
Lice je uvek crveno, posebno obrazi. Ponekad je to znak preosetljivosti na UV zrake, ali najviše je znak loše cirkulacije krvi. Zavisno od slučaja, na licu se mogu videti dilatacije (proširenost) malih mikroskopskih kapilara koji daju obrazima izraženu ružičasto-crvenu boju, ili dilatacije većih krvnih sudova koji su vidljivi golim okom, često nalik na mrežu i estetski su neprihvatljive.

Stadijum 3: Papulopustulozni oblik
Upalna komponenta rozacee postaje izraženija, na licu se pojavljuju promene slične aknama kod adolescenata. Zbog toga se ovaj stadijum nazivao i  "akne rozacea". Ovaj neprecizan termin sa vremenom je promenjen u "papulopustulozna rozacea" koja podrazumeva prisustvo crvenih tačkica (papule) i belih bobuljijica (pustule) na koži lica. U ovoj fazi, lečenje je potrebno prilagoditi zapaljenskim pojavama.

Stadijum 4: Fimatozni oblik 

Ovaj oblik karakteriše pojava zadebljanja žlezdanog i vezivnog tkiva ili bujanje vezivnog tkiva i krvnih sudova na koži lica. Promene su uočljive na koži obraza i čela, a kod muškaraca i u predelu nosa, što može rezultirati razvojem gomoljastog nosa (rhinophyma).

Ova službena klasifikacija koja obolenje klasifikuje na 4 stadijuma podsetnik je na mogućnost pogoršanja stanja. Ukoliko se rozacea ne započne lečiti na vreme, biće teže zaustaviti njeno pogoršanje kasnije. Drugim rečima, već kada se pojave prvi simptomi najčešće bezazleni i sa povremenim crvenilom vreme je za akciju.
 
Ali koju? Jednostavno, korišćenjem prilagođenih dermokozmetičkih proizvoda za higijenu i negu lica  i uklanjanjem onih faktora koji mogu podstaknuti kožnu reaktivnost, kao što je izlaganje suncu bez odgovarajuće UV zaštite.
U slučaju stadijuma 3 i 4 svakako je potrebno zatražiti i mišljenje dermatologa.

Uticaj životnih navika na razvoj bolesti
Glavni uzrok nastanka rozacee je nepoznat, pa treba sprovesti medicinsku obradu da bi se pronašlo bar nešto što se može dovesti u vezu sa razvojem bolesti. Međutim, poznato je da neke životne navike mogu pogoršati ili doprineti nastanku crvenila kože, dok neke navike opet mogu delovati i obrnuto.


Loše navike:
- Produženo izlaganje suncu ili odlazak u solarijum. UVA zraci izazivaju dilataciju krvnih sudova, koja dugotrajnim izlaganjem može postati trajna. Toplota takođe ima štetno dejstvo: šireći krvne sudove , naglašava efekat UVA zraka.
- Situacije sa naglim promenama temperature.
- Ekstremni vremenski uslovi (hladnoća, toplota, jak vetar... ).
- Konzumacija vrućih napitaka, začinjene hrane ili alkohola.
- Jake emocije kao što su ljutnja, stid i stres.
- Hormonske promene u toku trudnoće i menopauze.
- Terapija oralnim ili lokalnim kortikosteroidima podstiče dilataciju krvnih sudova i stanjivanje kože , postepeno razvijajući rozaceu.

Dobre navike :
- Koristite posebno prilagođene dermokozmetičke proizvode za higijenu kože. Dajte prednost blagim i nežnim proizvodima za čišćenje koji se na kožu nanose prstima, nežnim kružnim pokretima. Izaberite takođe i dermokozmetičke proizvode za negu koji sadrže aktivne sastojke posebno prilagođene koži sklonoj crvenilu i koji  su teksturom prilagođena Vašem tipu kože.
- Pre nanošenja kreme, obilno poprskajte lice termalnom vodom koja će smiriti kožu i smanjiti otoke.
- Zaštitite lice od sunca primenom proizvoda za zaštitu od sunca sa visokom i vrlo visokom zaštitom.
- Kod trajnog crvenila , primenjujte  koncentrovane proizvode za negu kože ujutru ili uveče da biste poboljšali mikrocirkulaciju i smanjili otok kože.
- Ako osećate žarenje i toplotu na licu koristite masku za brzo smirenje lica.
- U uznapredovanim stadijumima obolenja svakako potražite savet lekara.

4. Tipičan opis osobe sa rozaceom
Nijedan faktor - okidač. Osoba nema genetsku predispoziciju za razvoj bolesti. Svetle je puti, svetlih očiju i svetle kose.
U 60-70% slučajeva, oboleli su žene.
Rozacea se obično pojavljuje između 25. i 30. godine. Vrhunac dostiže između 40. i 50. godine.

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.