Mišljenja stručnjaka

Muškarci

Muškarci

Strukturno, nema veće razlike između muške i ženske kože, ali ipak postoje neke specifičnosti...

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU MUŠKE I ŽENSKE KOŽE?

Koža kod muškaraca je oko 25% deblja od ženske kože. Duboki sloj kože (dermis) kod muškaraca je bogatiji kolagenim vlaknima i elastinom nego što je to slučaj kod žena, zbog čega je muška koža elastičnija i čvršća. Iako joj treba duže vremena da se "opusti", kada se bore konačno pojave one budu jače izražene i dublje nego kod žena. Kod žena prvi znakovi starenja kože uočlavaju se već oko 25. godine, a kod muškaraca ne pre 30. godine.

Folikuli dlake kod dečaka, stimulisani delovanjem androgena u pubertetu, razvijeniji su nego kod devojčica. Preterano lučenje loja može pogoršati stanje seboreje, dovesti do proširenih pora, bubuljica ili pogodovati nastanku akni.

Kao i ženska koža, koža muškaraca može biti suva, što može biti genetski uslovljeno ili zbog izloženosti spoljašnjim faktorima iz okoline (sunce, klimatski uslovi, zagađenje...) ili faktorima vezanim za način života (duvan, stres, nedostatak sna, alkohol ili neuravnotežena ishrana).

ČESTI PROBLEMI KOŽE KOD MUŠKARACA
1. Folikulitis: Dlaka urasla u kožu je vrlo čest problem. Za to su u različitoj meri odgovorna 2 mehanizma: prekratko odsečene dlake (ispod površinskog sloja kože - epidermisa) ili preduga dlaka koja, posle kratkog spoljašnjeg puta, ponovo ulazi u kožu u obliku čvora.
Radi se, dakle, o problemu koji u početku nije praćen zapaljenjem ali ono se može razviti kao posledica sekundarne infekcije. U slučaju sekundarne infekcije, zahvaćen je dlačno-lojni folikul, a uzročnik infekcije najčešće je bakterija zlatni stafilokok (S. aureus). Kako zgleda? Kao mala crvena bubuljica na vratu...

2. Iritacije kože kao posledica brijanja: Brijanje, ručno ili električnim aparatom, delimično uništava hidrolipidni film, čime se delom gubi prirodna zaštita kože i olakšava rast patogenih mikroorgnizama. Ta svakodnevna radnja izaziva iritaciju kože. Problemi koje brijanje izaziva ili pogoršava, mogu se i sprečiti i lečiti.


Naša preporuka
Radi lakšeg brijanja, pripremite kožu tako što ćete se umiti mlakom vodom. Zatim, nanesite gel ili penu za brijanje koja odgovara Vašem tipu brade. Dobro isperite i obrišite kožu. Koristite neko sredstvo za negu posle brijanja da bi se umirilo peckanje koje se javlja posle brijanja i obnovila koža te izbegla opasnost koju donose bakterije. Korišćenje proizvoda koji sadrže alkohol posle brijanja  više se ne preporučuje.

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.