Mišljenja stručnjaka

Nepravilnosti kože

Nepravilnosti kože

Mala bubuljica, mladež koji imate od rođenja, ili drugi koji su nastali kao posledica izlaganja suncu, ožiljak koji vam narušava izgled lica, upadljivo crvene jagodice, neuredan ten i oči sa podočnjacima…

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

NEPRAVILNOSTI  NA KOŽI

Nepravilnosti na koži mogu biti različitih veličina i oblika, intenziteta boje i uzroka nastanka.
Neke nepravilnosti su urođene. One mogu biti depigmentisane ili boje mleka ili crvene (hemangiomi).Druge su opet posledica stečenih dermatoza kao što su bele fleke kod vitiliga (lokalizovani nedostatak pigmenta kože), benignog, ali vidljivog oboljenja posebno kod osoba tamnijeg tena.Tamne fleke su posledica preteranog izlaganja suncu. Njihova pojava je češća u toku trudnoće (često se zbog toga koristi i naziv "maska trudnoće"), ali se takođe javljaju i kod ne-trudnica, pa čak ponekad i kod muškaraca.Kod nekih dermatoza lica (kuperoza, rosacea ...) bez obzira na specifičnu terapiju teško je u potpunosti izbrisati tragove (crvenilo, vidljivost sitnih kapilara).Akne i neujednačen ten imaju veliki uticaj na život i samopouzdanje, posebno ukoliko se radi o dugogodišnjoj borbi sa nepravilnostima kože.Nakon dermatoloških i hirurških zahvata, posebno na licu, dolazi razdoblje, prelaznih nesavršenosti.I na kraju, neki ozbiljniji poremećaji kože (ihtioza, opekotine...) zahtevaju pomoć korektivne kozmetike.
PREVENCIJA JE KLJUČNA REČ

Vaš dermatolog će Vas uputiti na najbolje moguće preventivne ili kurativne tretmane u svim gore opisanim slučajevima.

"Bolje sprečiti nego lečiti" je savršen slogan za promene pigmentisanosti kože. Zbog toga je važno:
 pravovremeno i efikasno lečenje upalnih dermatoza,
 upotreba proizvoda za zaštitu od sunca.
Većina hiperpigmentacija nastaje ili se pogoršava zbog preteranog izlaganja suncu i zbog nekorišćenja odgovarajuće zaštite od sunca. Uvek birajte proizvode sa vrlo visokim zaštitnim faktorom, sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka, fotostabilne i vrlo vodootporne. Takođe, izbegavajte povrede kože. To uvek nije lako, ali barem budite oprezni. Dopustite ranama da zarastu, a ožiljke zaštitite od sunčevih zraka da ne bi potamneli.
 
Ipak, pojavu nekih nepravilnosti na koži ne možemo da sprečimo niti izlečimo i zato je tu korektivna kozmetika koja nam može pomoći da ih prikrijemo.

POVREDE KOŽE
Trudite se da izbegnete nepotrebno povređivanje kože. To uvek nije lako, ali bar budite oprezni.

NEGUJTE OŽILJKE
Dopustite ranama da zarastu, a ožiljke zaštitite od sunčevih zraka da ne bi potamneli. Ipak, pojavu nekih nepravilnosti na koži ne možemo da sprečimo niti izlečimo i zato je tu korektivna kozmetika koja nam može pomoći da ih prikrijemo.

KOREKCIJA NEPRAVILNOSTI NA KOŽI, KOREKTIVNA KOZMETIKA, KAMUFLAŽA

Prikrivanje nepravilnosti na koži zavisi od njihovog položaja, veličine i oblika, intenziteta boje i uzroka nastanka. Da bismo ih što efikasnije prekrili (kamuflirali), najvažnije je da neutrališemo njihovu boju, što je razlog podele osnovnih nepravilnosti upravo prema boji:
nepravilnosti kod kojih prevoladava crvena boja - difuzno crvenilo (eritroza, kuperoza, rozacea, vidljivi kapilari...); crvenilo nakon operativnih zahvata i tretmana (laser, dermoabrazija); erupcije na koži (akne, bubuljice...); sveži ožiljci...
nepravilnosti kod kojih preovladava plava boja - modrice, podlivi nakon estetskih ili reparativnih operativnih zahvata; vidljive i proširene vene; plavičasti podočnjaci...
druge nepravilnosti (braon, bele, tamne nijanse) - hiperpigmentacije (melazma, pege, mladeži); depigmentacije (vitiligo, stari ožiljci); strije i tetovaže; bled ili neujednačen ten...
Da bi se smanjila vidljivost nepravilnosti na koži, u proizvodima za prekrivanje primenjen je vrlo jednostavan princip komplementarnih boja koji se koristi u slikarstvu. Reč je o načelu suprotnih boja u spektralnom krugu, prema kojem je intenzitet boje ublažen ako joj se doda ona koja se nalazi na njoj suprotnoj strani kruga. Ako se te boje pomešaju, neutrališu se:
zeleno neutrališe crveno,
žuto neutrališe plavo,
braon prekriva belo.

Kombinacija boja koju pruža korektivna kozmetika rešava sa lakoćom nepravilnosti u pet osnovnih koraka:
1. očistite kožu temeljno,
2. nanesite kremu za lice prema tipu kože kao podlogu,
3. neutrališite bojom lokalizovane nepravilnosti na koži uz pomoć korektora u stiku (zeleni ili žuti korektor),
4. ujednačite boju tena uz pomoć tečnog ili kompaktnog krem pudera,
5. učvrstite šminku uz pomoć prozračnog mozaičnog pudera.

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.