Mišljenja stručnjaka

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je jedna od najčešćih hroničnih bolesti ranog detinjstva, a njegov uticaj na zdravlje, kvalitet života i razvoj deteta, kao i na život cele porodice itekako je izražen, zbog toga ne iznenađuje što je u fokusu dermatološke nauke.

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

SUVOĆA, SVRAB, CRVENILO...

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem najčešća je dečija kožna bolest. Od ove bolesti boluje oko 15-20% dece predškolskog i školskog uzrasta.

Bolest najčešće počinje u najranijem uzrastu, između 2. i 6. meseca života, ali može da se pojavi u bilo kom uzrastu, kako kod dece, tako i kod odraslih.
Intenzitet bolesti najčešće sa godinama slabi, tako da posle 10. godine više od 90% obolele dece nema smetnje.
Kod većine obolelih simptomi se pojavljuju između 2. i 5. godine života.

Biohemijska istraživanja pokazala su da je u koži osoba koje boluju od atopijskog dermatitisa poremećena količina masnih kiselina koje sudeluju u prirodnoj hidrataciji kože. Zbog toga slabi odbrambena funkcija kože kao barijere pa je ona sklona iritacijama i infekcijama. U području ekcema dodatno se nalazi veliki broj upalnih ćelija.

SIMPTOMI ATOPIJSKOG DERMATITISA

Ekcem se ogleda u pojavi crvenila ili mehurića na koži. Uočavaju se veći ili manji plakovi, koji izazivaju svrab i čiji je izgled za lekara dobar pokazatelj u kojoj se fazi bolest nalazi: crveni, mekani i vlažni u početku, a kasnije zadebljali, tvrdokorni i suvi. Kožne promene javljaju se na licu, trupu i ekstremitetima. Lokalizacija najčešće zavisi od uzrasta.
 
Ako se ekcem javlja u prvim mesecima života, najčešće simetrično zahvata čelo i obraze, pošteđena je regija oko usta, a širi se na  vlasište, gornji deo tela, spoljašnju stranu ruku i nogu i šake. Pelenska regija najčešće je pošteđena.
U toku 2. i 3. godine života izgled ekcema se menja, pa se javljaju karakteristični plakovi smešteni uglavnom na pregibnim jamama kolena i laktova, na zglobovim ruku, skočnim zglobovima i vratu.
U kasnijem detinjstvu i adolescenciji ekcemi obično ostaju na pregibima velikih zglobova, uz promene na kapcima, šakama i stopalima.

KVALITET ŽIVOTA

Svrab je najneprijatniji simptom atopijskog dermatitisa. Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dete u svakodnevnim aktivnostima. Često se, uz osnovne znakove bolesti, javljaju i komplikacije, a to su, takozvane, sekundarne bakterijske ili virusne infekcije. Najčešće su to stafilokok i virus herpesa. Nastanku sekundarne infekcije pogoduju suvoća kože i češanje zbog svraba.

LEČENJE

Za svakodnevnu negu kože obavezna je upotreba emolijenasa. Emolijens ublažava suvoću kože, poboljšava stanje kože, smanjujući njenu ispucalost, čime izbegavamo isušivanje i ulaz spoljašnjih alergena.

Masaža uvelike poboljšava efekat emolijensa, tj. efekat je bolji ako proizvod nanesete blagom masažom. Međutim, osetljivoj atopičnoj koži deteta svakodnevno je potrebna i odgovarajuća higijena i nega. Kod pojave zapaljenskog ekcema pribegava se lekovima, posebno kortikosteroidnim kremama.

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.