Mišljenja stručnjaka

Hiperkeratoza

Hiperkeratoza

Hiperkeratoza je zadebljanje površinskog sloja kože…

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

ŠTA JE TO HIPERKERATOZA?

Hiperkeratoza je zadebljanje površinskog sloja kože, epidermisa tj. njegovog rožnatog sloja. U tom sloju kože, ćelije sadrže visok udeo keratina, proteina koji ih čini suvim i veoma tvrdim. U nekim slučajevima, nastaje abnormalno nakupljanje keratina koje stvara područja izrazito suve, tvrde kože.

KAKO NASTAJE HIPERKERATOZA?

Hiperkeratoza je uglavnom adaptivni fiziološki proces koji ima za cilj jačanje otpornosti kože tako što dolazi do brže proizvodnje izrazito keratinizovanih ćelija. Zbog toga, koža stopala ili dlanova može zadebljati kao reakcija na hodanje bosih nogu ili intenzivan fizički rad. To ima korisno zaštitno dejstvo, ali stvara nelagodnost na površini kože, koja postaje gruba, tvrda i sklona pucanju.

Kada imamo stalan pritisak na vrlo ograničenom području hiperkeratoza se pojavljuje u obliku žulja. Najčešći primer je pojava žuljeva na stopalu, što je povezano sa velikim pritiskom na vrlo malom području na koži.

 
Od svih dermatoloških poremećaja, psorijaza je ona koja gotovo stalno izaziva stvaranje hiperkeratotičnih područja. Tipične hiperkeratotične promene u početku su crvene, zatim postaju prekrivene debelim, vrlo gustim ljuspama, što stvara opšti ljuspast efekat na koži. Ta „pokorica“ koja se stvara na koži ne samo da uzrokuje nelagodnost, već sprečava i prodiranje lekova koji se koriste u lečenju psorijaze.

KAKO SE  LEČI HIPERKERATOZA?

Kada je stanje povezano sa fizičkim uzrokom (trenje, abnormalan pritisak), prvo što treba učiniti jeste eliminisati taj pritisak ako je moguće. Uklanjanje hiperkeratoze zahteva korišćenje proizvoda za hidrataciju i proizvoda za smirenje kože obogaćenih aktivnim sastojcima koji rastvaraju blokove keratina. Najčešće korišćeni keratolitički aktivni principi su urea i salicilna kiselina.
S obzirom na debljinu, mesto i uzrok hiperkeratoze, mogu se koristiti supstance sa različitim koncentracijama pomešane u vrlo bogate teksture. Korišćenje keratolitičkih sastojaka u lečenju psorijaze pomaže u uklanjanju naslaga sa da da bi se moglo započeti topikalno lečenje lekovima za psorijazu.

Questions

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.