UV zraci

UV je skraćenica za ultravioletno odnosno ultraljubičasto. Ultraljubičasti (ultravioletni) zraci imaju talasnu dužinu između vidljive svetlosti i X-zraka.

Ultraljubičasto zračenje obuhvata onaj deo spektra sunčevog zračenja koji se svojom talasnom dužinom nalazi između rendgenskog i vidljivog spektra.

Ultraljubičasto zračenje možemo podeliti na blisko (talasne dužine 380-200nm) i ekstremno (talasne dužine 200-100nm).

Raspon UV zraka deli se na: UV-A (400-315nm), UV-B (315-280nm) i UV-C (280-100nm).

UVA zraci su uglavnom odgovorni za starenje kože. Predstavljaju 95% UV zraka koji dospevaju do kože. Prisutni su u toku cele godine u svim područjima a oblaci i prozori ih ne apsorbuju. Duboko menjaju strukturu kože i odgovorni su za nastanak raka kože.

UVB zraci su odgovorni za nastajanje opekotina od sunca. Stimulišu proizvodnju melanina i tamnjenje kože. Takođe, menjaju DNK ćelija kože. Kao i UVA, UVB zraci su odgovorni za nastajanje raka kože.

Za razliku od UVA i UVB zraka, UVC zraci ne dospevaju do površine zemlje jer atmosfera apsorbuje 99% zračenja. UVC zraci imaju važnu ulogu u stvaranju ozonskog omotača.

U malim količinama, UV zraci su korisni i neophodni za sintezu vitamina D. Takođe, pomažu u lečenju mnogih bolesti, kao što su rahitis, psorijaza, ekcemi i žutica. U većim količinama (u toku dužeg izlaganja suncu) mogu uzrokovati rak kože, prevremeno starenje kože i kataraktu. (www.fr.wikipedia.org)

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.