Mišljenja stručnjaka

Dehidrirana koža

Dehidrirana koža

Dehidriranost kože može se da se pojavi kod svih tipova kože. Bilo da je koža normalna, suva, mešovita ili masna, svakom tipu kože neophodna je hidratacija.

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

Dehidrirana koža: obnavljanje zdravlja i lepote kože

Niste promenili svoje navike, ali Vaša koža Vam se čini manje izdašnom i kao da nije Vaša?
Osetljivija je, grublja, gotovo spremna na pucanje? Nedostaje joj voda!
To, u stvari, i ne treba da Vas čudi, u pitanju je verovatno najčešći i najrasprostranjeniji problem. Svi mogu biti pogođeni, i muškarci i žene, stari 30 ili 60 godina, sa porculanskim ili mediteranskim tenom.
Iako je to jako čest problem, hidratacija lica je univerzalan savet za lepotu!
Onaj ko daje baršunasto glatku, izdašnu kožu, sjajan ten i zdrav izgled kože.
Kakva sreća! Dok god znate šta je najvažnije.
1 – U pitanju nije samo voda
Dehidratacija nije samo pitanje vode! Mehanizam uključen u taj proces mnogo je suptilniji, u stvari potiče od slabljenja zaštitnog sloja kože. Ovaj hidrolipidni (mešavina vode i masnoće) film deluje kao neka vrsta mreže na površini kože i sprečava vodu da jednostavno ispari u dodiru sa vazduhom. Kada ova struktura izgubi svoju organovanost, slojevi ispod nje, koji obično drže ćelije čvrsto povezanim takođe postaju manje efikasni... Jednom kada nastane pukotina, voda koja se nalazi u koži postaje sklona isparavanju. Rezultat: osećaj zatezanja, ten bez sjaja, fine “linije” postaju vidljive u području oko oka gde je koža tanja.
Rešenje? Dvostruko je: nadoknaditi manjak vode i obnoviti ovu zaštitnu barijeru.


2 – Čuvajte se klime, grejanja, vetra

Voda je osnovni sastojak kože. Istovremeno, ova količina vode u koži nije stabilna i stalna pa (dosta) variraj pod uticajem okoline i životnog stila (hrana, kozmetika, često tuširanje...). Sadržaj vlage u vazduhu ima važnu ulogu sam po sebi. On objašnjava zašto izdaštnos kože i hidratacija nisu jednake leti kada smo na ulici i zimi kada smo u pregrejanoj kancelariji ili sedimo u avionu na visini od nekoliko hiljada metara. Takođe i naleti vetra, zagađen vazduh i UV zraci koje nam šalje sunce stalni su izvori agresije za kožu. Jednom kada je hidrolipidni film na površini kože dovoljno nestabilan, on propušta više vode nego što bi trebao, što osećajmo kao nelagodnost i zatezanja kože.
Zato je važno zaštititi se od ovih klimatskih faktora i svakodnevno koristititi hidratantnu kremu - jedino sredstvo koje ima sposobnost obnavljanja i ponovne izgradnje prirodne hidrolipidne barijere.
 
3 – Obratite pažnju na pravilan izbor proizvoda

Proizvodi na tržištu možda izgledaju slično, ali neke formule su bolje od drugih. Određeni sastojci i navike mogu napraviti značajnu razliku.
- Čuvajte se sapuna. On isušuje kožu i može dovesti do nadraženosti osetljive kože. Umesto toga odlučite se za oblike “bez sapuna” sa  fiziološkim pH, obogaćene hranljivim sastojcima.
- Previše čišćenja rezultira i preteranim efektom. Koža koju previše čistimo neće imati zdrav i lep izgled. Upravo suprotno, previše čišćenja imaće obrnut efekat i pojačati dehidrataciju.
- Nemojte preterivati sa odstranjivanjem površinskog mrtvog sloja kože. Počastite se jednim pilingom nedeljno uz uslov da je blag, ali odbacite rukavice za masažu jer su pregrube i oštećuju kožu lica.
- Izbacite alkohol iz proizvoda za negu kože. Alkohol vezuje vodu iz kože pa uzrokuje suvoću kože u područjima na koje se primenjuje. Umesto toga izaberite blage proizvode bez alkohola i njima uklonite šminku i očistite lice bez uzrokovanja oštećenja.
- (Dobra) hidratantna krema treba da sadrži i masne sastojke. Njihova funkcija je obnavljanje hidrolipidnog filma, zaštitnog sloja odgovornog za očuvanje integriteta kože i osiguravanje dobre hidratacije kože.
- Hidratantni serum imaće još brže rezultate s obzirom da sadrži posebne aktivne sastojke koje prodiru dublje u gornje slojeve kože, njegova izrazito fluidna tekstura brzo se upija i savršeno odgovara svim tipovima kože. Zbog toga i brže i snažnije obnavlja celovitost hidrolipidne barijere i puni rezerve vode u koži. Može se koristiti u toku cele godine i odličan je tretman za revitalizaciju kože u skladu sa njenim potrebama (u septembru kada je koža često žedna, leti ispod zaštite od sunca...)
- U proleće i leto, koža je češće izložena suncu. Tada se i Vaša hidratantna krema mora prilagoditi ovim godišnjim dobima i sadržavati zaštitu od sunca. UV zraci nam pružaju osećaj prijatnosti jer greju kožu, ali ukoliko ne koristimo kreme za zaštitu od sunca  oni mogu biti vrlo štetni jer oštećuju zaštitni sloj kože i povećavaju dehidriranost kože.

4 – Poštujte svoj tip kože!

Koža može biti sklona upali, može biti masna i sijati se, biti jako suva ili sklona crvenilu. Koji god tip kože da imate, od ključne je važnosti da odaberete prigodan proizvod za Vaš tip kože, u suprotnom će loša situacija postati još gora. Na primer, primena proizvoda za masnu kožu na suvoj koži uzrokuje njeno još veće isušivanje. I obrnuto,  proizvod za suvu kožu može još jače naglasiti prirodni sjaj masne kože. Različiti tipovi kože imaju različite potrebe... uz samo jedan izuzetak: da je savršeno hidrirana. I u ovom slučaju, hidratantna krema lagane teksture najbolje će odgovarati mešovitoj koži, dok će bogata krema biti savršena za suvu kožu.
 

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.