Mišljenja stručnjaka

Mešovita koža

Mešovita koža

Mešovita koža je uobičajen tip kože i vrlo je čest razlog posete dermatologu s obzirom da je teško brinuti se o njoj...

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

KARAKTERISTIKE MEŠOVITE KOŽE

Karakteristike naše kože su specifične za svaki deo tela. Na primer, koža očnih kapaka, dlanova ili pazuha nije slična ni po anatomiji niti po funkciji. Ako pogledamo samo lice, nalazimo potpuno različite karakteristike na koži naših obraza, čela i brade.

Mešovita koža se ne smatra dermatološkim konceptom sama po sebi, kao suva koža ili hiperseborejična koža. Karakteriše je masan izgled u srednjem delu lica ili „T-zoni“ (čelo, nos i brada) kao i normalan do suv izgled (ponekad čak i ljuspava koža) na ostatku lica.

Ne možemo promeniti tip kože, ali da bismo nadoknadili određenu neravnotežu, moramo upotrebljavati odgovarajuće proizvode. Ipak, tip kože se može promeniti u toku dužeg vremenskog perioda: koža se može promeniti iz mešovite u suvu na primer, što se često događa nakon pedesete godine.

 KAKO NEGOVATI MEŠOVITU KOŽU?

Iako mešovita koža uključuje hiperseboroična područja, pa čak i područja sklona aknama, to ni na koji način ne opravdava generalni pristup nezi kože upotrebom proizvoda namenjenih za masnu kožu.
 
Osobe sa ovim tipom kože treba da brinu o specifičnim reakcijama kože koje se često povezuju sa suvim delovima lica sa mešovitom kožom.

Primena nekog kozmetičkog proizvoda namenjenog za masnu kožu na suvim delovima (ili obrnuto, primena proizvoda namenjenih za suvu kožu na masnim područjima) često ima negativne efekte i uzrokuje probleme na koži.  Zbog navedenog preporuka je da se koriste proizvodi posebno prilagođeni za svaku zonu mešovite kože i to na sledeći način:
T-zonu tretirajte na isti način kao masnu kožu. Cilj je smanjiti sjajan, masan izgled kože, a to ćete postići tako što ćete delovati na hiperseboreju i dobiti matirajući efekat.
Omogućite hidraciju i prijatnost na zategnutim delovima kože.
Abrazivne proizvode ne preporučujemo jer su previše agresivni na suvim delovima lica i stimulišu proizvodnju sebuma na masnim delovima.

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.