Mišljenja stručnjaka

Suva i vrlo suva koža

Suva i vrlo suva koža

Genetska predispozicija, spoljašnji uticaji (preterano izlaganje suncu, hladnoća, vetar, centralno grejanje), netolerancija na određene proizvode... sve su to faktori odgovorni za suvoću kože.

Bez obzira kom tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osetljiva i može snažno reagovati na nadražaje.

The brand Eau thermale Avène

NEDOSTATAK MASNOĆE + NEDOSTATAK VODE = SUVA KOŽA

Kod svakog stepena suvoće kože zapaža se nedostatak masnoće i vode, što kožu čini ljuspavom, hrapavom i grubom.

Sa dolaskom hladnijih dana većina nas primećuje da nam je koža sve isušenija i da traži pojačanu negu, a kod velikog dela svetskog stanovništva problem suve kože izražen je i u toku cele godine. Suva koža najčešće pogađa decu i starije, a više problema imaju žene nego muškarci. Njena pojava povezana je sa različitim unutrašnjim i spoljašnjim faktorima.

Osnovni problem je nedostatak masnoće i vode, što kožu čini vrlo osetljivom i zbog čega ona reaguje na spoljašnje nadražaje, kao što su hladnoća, vetar i voda. Unutrašnji faktori su oni koji doprinose suvoći kože iznutra, a to su genetska predispozicija i hormonski uticaji.

Možemo razlikovati nekoliko stepena i oblika suve kože, od lakših, pa do težih patoloških stanja. Kod svih se, međutim, zapaža nedostatak masnoće i vode, što kožu čini ljuspavom, hrapavom i grubom, zategnuta je i javlja se svrab. Osim normalne suve kože, teža stanja su atopijska suvoća kože i različiti oblici ihtioze.

Problem suve kože prati i najmlađe, delom zbog naslednih faktora, a delom zbog preteranog korišćenja sapuna ili upotrebe neprilagođenih proizvoda za higijenu i negu. Kao dodatan problem, kod dece je vrlo čest i atopijski ekcem, a prate ga zapaljenje i jak svrab. Zbog toga je neophodno da se očuva i obnovi  zaštitni hidrolipidni sloj kože primenom proizvoda sa zaštitnim i hranljivim sastojcima.

EMOLIJENSI I SUVA KOŽA

Emolijensom (lat. emolliens = koji omekšava) nazivamo preparat za lokalnu primenu koji sprečava isušivanje kože i pomaže pri održavanju njene vlažnosti. Srpski sinonim za tu reč je ovlaživač, a predstavlja postupak dodavanja vode koži.
Emolijensi su proizvodi koji se u dermatologiji najčešće preporučuju, jer smiruju svab, najčešći simptom suve kože, i sprečavaju dalje fizičko oštećenje kože, smanjujući tako potrebu za lokalnim kortikosteroidima i drugim lekovima.
Njihova redovna primena neophodna je u svakodnevnoj nezi suve kože, a od izuzetne važnosti su i u dermatološkoj terapiji bolesti praćenih suvoćom kože, kao što su atopijski dermatitis, psorijaza i različiti oblici ekcema, kao i bolesti sa naslednim ili stečenim poremećajem orožnjavanja.
 
KAKO DELUJU EMOLIJENSI?


Dva su osnovna načina njihovog delovanja. Prvi je okluzivnost, odnosno stvaranje masnog sloja na površini kože, što postižu masne supstance životinjskog, biljnog, mineralnog ili sintetskog porekla. Okluzivne supstance na koži stvaraju tanak nepropusni film, sprečavajući tako gubitak vode iz kože. Nakon primene takvih emolijensa, koža je meka, elastična i sjajna. Od okluzivnih supstanci u preparatima su najzastupljeniji dugolančani parafinski ugljovodonici - tečni parafini različite gustine, beli vazelin, čvrsti parafin i skvaleni.

Drugi način delovanja emolijenasa je preko humektanasa, tj. hidrofilnih supstanci koje, unesene u kožu, značajno povećavaju kapacitet zadržavanja vode. Hidrofilne supstance za sebe vežu vodu i tako koži osiguravaju vlagu. Od hidrofilnih supstanci u preparatima su najzastupljeniji polihidroksilni alkoholi - glicerol, propilenglikol, sorbitol i manitol.


Napredni emolijensi sadrže kombinaciju okluzivnih i hidrofilnih supstanci, uz dodatak supstanci koje podstiču obnavljanje kože i deluju na epidermalnu diferencijaciju.

Emolijensi su na tržištu dostupni u obliku sindeta (sredstva za pranje kože bez sapuna), ulja za tuširanje, kupki, losiona, krema ili masti. Najčešće se upotrebljavaju kreme, a sadrže masne supstance i vodu, čiji je odnos  koncentracija vrlo važan, isto kao i količina i vrsta drugih sastojaka. Emulzije tipa masti u vodi (U/V), koje su češće, prijatne su za primenu, nisu masne i hlade kožu. Emulzije tipa voda u masti (V/U) su masnije i teže se ispiraju.

Questions

Carnets experts

Pošaljite putem email-a

Pretraga u toku

Login required

Morate se ulogovati u svoj Avène nalog kako biste snimili ovu informaciju.


Prijavite se ili napravite nalog

You can't post more than one comment on a product

Pošaljite svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj kutak

-Dan
-Mesec
-Godina

Brendovi Pierre Fabre grupe:

*Obavezna polja

Hvala!

Vaš komentar će biti prosleđen na pregled administratorima sajta i objavljen po dobijanju odobrenja.